Kuchnia

palce lizać

Tort Tiramisu z malinami
składniki na biszkopt:
5 jajek, w temp. pokojowej
220g drobnego cukru
szczypta soli
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
2 łyżki oleju

składniki na krem:
500g serka mascarpone
duży kubek gęstej śmietany 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
1 filiżanka espresso*
75ml mleka

składniki na poncz:
2 filiżanki espresso
2 łyżki likieru Amaretto

oraz:
250g malin + do ozdoby
gorzkie kakao
duża paczka podłużnych biszkoptów Savoiardi
wiórki czekoladowe

Przygotować biszkopt. Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180st.C, od razu na jego dno lub półkę niżej położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Obie mąki przesiać. Do garnuszka wlać wodę i olej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z połową cukru na puszysty, gęsty kogel-mogel. Osobno ubić białka na średnio sztywno ze szczyptą soli. Następnie dosypywać po łyżce pozostałego cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą ubite na sztywną, lśniącą pianę (miskę odwracamy do góry nogami, białka muszą pozostać w misce :) ). Do białek dodać żółtka i połączyć za pomocą szpatułki. Następnie dosypać 1/4 suchych składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejne 1/4 i odrobinę wody z olejem i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyciągnąć i upuścić z wysokości ok. 50cm na drewnianą deskę by bąbelki powietrza równomiernie uciekły z ciasta**. Dalej ostudzić na kuchennej kratce. Polecam przygotować biszkopt dzień wcześniej. Przed przygotowaniem tortu wierzch biszkoptu przyciąć na równo, a następnie przekroić na 4 blaty.

Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje dodać ją do gorącego mleka i rozpuścić. Ostudzić, następnie przecedzić. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru na jasny, puszysty krem. Osobno ubić śmietanę z pozostałymi 2 łyżkami cukru. Do żółtek dodać ubitą śmietanę oraz ser mascarpone. Wymieszać na wolnych obrotach miksera na gęsty krem. Następnie dolać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Schłodzić kilka chwil w lodówce by krem nieco stężał.

Przygotować poncz. Ostudzone espresso wymieszać z likierem migdałowym.

Dno tortownicy o ok. 2cm większej, czyli 23cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą***. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Nasączyć go ponczem, nałożyć 1/4 kremu i 1/3 malin, posypać kakao. Nakryć kolejnym biszkoptem i czynność powtórzyć aż do wykończenia składników. Gdy położycie ostatni krążek ciasto należy obłożyć biszkoptami, a następnie lekko docisnąć ciasto by nieco kremu wydostało się poza obwód ciasta i przykleiło biszkopty. Następnie ostatni krążek posmarować samym kremem i posypać kakao. Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Przed podaniem ozdobić malinami, kakao i wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation