Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Odrywane bułeczki czosnkowe
Składniki na 10 bułek

150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
9 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
125 ml ciepłego mleka
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki świeżych ziół, posiekanych (u mnie bazylia tymianek i oregano)
6 ząbków czosnku
60 miękkiego masła

Drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, by się rozpuściły, dodajemy łyżeczkę mąki i kilka łyżeczek wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy zaczyn, wodę, mleko i oliwę. Zaczynamy wyrabiać ciasto - najpierw 3 minuty na niskich obrotach, następnie wsypujemy sól, zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto przez około 5 minut - powinno nie kleić się do ścianek misy i być elastyczne. Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski i odstawiamy na 1-1.5 godziny do rośnięcia, do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe - zioła drobno siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Całość łączymy z masłem, dokładnie mieszamy, by zioła i czosnek równomiernie wymieszały się z masłem.
[Pin on Pinterest]
Ciasto wykładamy na delikatnie posypany mąka blat, wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach około 55x30 cm. Placek smarujemy masłem, zostawiając odrobinę wolnego miejsca - ok 1 cm, na jednym z dłuższych boków. Zwijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku (zaczynając zwijanie od tego bez zostawionego odstępu). Roladę tniemy na kawałki długości około 7 cm i układamy w foremce (u mnie tortownica o średnicy 21 cm). Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Bułeczki pieczemy przez około 20 minut, do zrumienienia się z wierzchu. Studzimy po upieczeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation