Kuchnia

TORTY

Tort lis

Składniki biszkopt :
5 jaj
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej

Masa i dodatki:
ok 400 g truskawek (truskawka kaszubska)
1 galaretka truskawkowe
250 g sera mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30-36%
cukier do smaku
cukier waniliowy

Dekoracja:
2 gotowe masy tortowe (gotowe w 3 min)
mleko (ilość podana na opakowaniu)
masa cukrowa ok 200 g (gotowe kolory- czarna, biała), lub tylko biała plus barwniki

Nasączenie:
ok 700 ml zimnej przegotowanej wody
sok z cytryny do smaku
cukier do smaku
opcjonalnie alkohol

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka dobrze zmiksować. Wsypać przedsiane mąki i delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp ok 160 stopni. Piec ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka.
Kiedy jest gotowy wyjąć i wystudzić. Oddzielić boki biszkoptu od formy, wyjąć biszkopt, zdjąć papier ze spodu i dobrze wystudzić.
Podzielić biszkopt na 3 części.
Wszystkie składniki nasączenia połączyć ze sobą i doprawić do smaku. Musi być lekko kwaskawe, ale i słodkie :).
Galaretkę zalać połową szkl wody i odstawić na 10 min.
Truskawki przebrać, umyć i zostawić troszkę (tak, aby po pokrojeniu wystarczyło na posypanie warstwy masy w torcie). Przełożyć do rondelka wlać odrobinę wody i zagotować. Ugotowane zmiksować blenderem, do gorącego dodać zalaną galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając do smaku cukier (ok 2 łyżek) i cukier waniliowy (ok 2 łyżeczek). Następnie zmniejszając obroty miksera wmiksować ser mascarpone.
Układamy na paterze pierwszy krążek biszkoptu. Nasączamy go i wykładamy warstwę musu truskawkowego, następnie bitą śmietanę. Przykrywamy kolejnym biszkoptowym krążkiem, nasączamy i wykładamy bitą śmietanę. Układamy biszkopt nasączamy go, całość wstawiamy do lodówki.
1 gotową masę tortową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i smarujemy nią cały tort. Do 2 masy dodajemy barwnik pomarańczowy i przekładamy do woreczka z ozdobną tylką #233.

1. Tort pokrywamy warstwą białej gotowej masy tortowej.
2. Małe koła przedstawiają dotknięcia tylki. Najpierw dekorujemy boki tortu.
3. Następnie robimy okrąg na wierzchu tortu i zarys oczu.
4. Zaciemnione miejsca są pokryte pomarańczową masą.
5. Kolejną pozycją jest ulepienie oczu, nosa i uszu naszego lisa z masy cukrowej.
6. Umieszczamy wyschnięte uszy w miejscu docelowym i ozdabiamy masą pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation