Kuchnia

CIASTA

bardzo kruche cytrynowe ciasteczka... - - mniam....mniam... - bloog.pl

250 g miękkiego masła
starta skórka z 1 niedużej cytryny
40 g cukru pudru
225 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej


Masło, cukier i skórkę cytrynową ucieramy mikserem na jednolitą, jasną masę. Dodajemy przesiane mąki i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Ja jeszcze dodałam trochę soku z cytryny. Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ozdobne rozetki. Nie trzeba pozostawiać dużych odstępów, bo ciastka niemal nie urosną.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 10 - 15 minut. Ciastka muszą ostygnąć na blasze przez ok. 10 minut inaczej mogą się pokruszyć i dopiero wtedy zdejmować i studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation