Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przepisy

Gulasz wieprzowy

Ostatnio na blogu królują gulasze. Po premierze gulaszu drobiowego czas na smakowity gulasz wieprzowy. Polecam Wam wykorzystać łopatkę do tego dania, gdyż jest znacznie chudsza niż karkówka. Wspaniałym sezonowym dodatkiem okaże się również cukinia, ja dla kontrastu dodałem tą o kolorze żółtym.

Gulasz kocha wino, zatem i tego składnika w postaci wytrawnego, czerwonego brata nie może zabraknąć. Przygotowanie gulaszu wieprzowego jest znacznie krótsze, niż choćby wołowego, a zapewniam Was, że smakiem dorównuje swojemu wołowemu kuzynowi.

Składniki:
0,5 kg łopatki
2 szkl. bulionu
1 marchew
1 średnia cukinia
1 czerwona cebula
1 kieliszek czerwonego wina
1 puszka pomidorów lub 4 średnie pomidory
sól, pieprz
tymianek, rozmaryn
czerwona słodka i ostra papryka
olej
mąka pszenna
masło
szczypiorek
kwaśna śmietana 18%
Przepis
Zaczynamy od dokładnego umycia mięsa. Następnie kroimy je w kostkę o bokach 2 cm. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, gdy tłuszcz będzie gorący wrzucamy partiami mięso. Pamiętajmy, aby uprzednio osuszyć mięso papierowym ręcznikiem, inaczej się nie zrumieni.



Przesmażoną łopatkę odkładamy na bok i przystępujemy do deglasacji, czyli do garnka wlewamy wino i staramy się drewnianą łyżką zeskrobać cudowne elementy z dna garnka. Następnie dodajemy mięso, plasterki marchwi i całość zalewamy bulionem oraz pomidorami z puszki lub obranymi ze skórki i drobno pokrojonymi świeżymi.

Czas doprawić nasz gulasz, zaczynamy od odrobiny soli - ostatecznie dosolimy na końcu. Potem dodajemy pieprz, papryki, tymianek oraz rozmaryn. Pod półprzykryciem dusimy 45 min.

Po tym czasie mięso powinno już być miękkie, jeśli nie, to dajcie mu jeszcze 15 minut. Na sam koniec przesmażamy na patelni, na oleju pokrojoną w średnią kostkę cebulę wraz z cukinią w postaci kwadratów o boku 1 cm. Po 5 minutach smażenia wrzucamy całość do gulaszu.

Czas zagęścić nasze danie. Nie myjemy patelni po cukinii!. Wrzucamy do niej 2 łyżki masła i gdy się rozpuści dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Robimy zasmażkę II stopnia, czyli złotą. Następnie wlewamy do patelni kilka łyżek zimnej wody i ciągle mieszając trzepaczką partiami naszą rozpuszczoną zasmażkę wlewamy do gulaszu wieprzowego. W zależności jak gęste danie chcemy uzyskać, tyle dajemy zasmażki. W tym momencie również ostatecznie dosalamy danie.

Możemy już pałaszować nasz gulasz wieprzowy wraz z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation