Święta i uroczystości

Wielkanoc

Babka zebra

Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~1hPrint Friendly and PDF

Składniki
5 jajek
1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły)
małe opakowanie cukru waniliowego
1 szkl. oleju
1 szkl. oranżady
2 szkl. mąki, przesianej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki

Przygotowanie
Mąkę przesiać (nawet dwukrotnie), dodać proszek do pieczenia. Całość zamieszać widelcem i odstawić.
W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać długo ok. 5-7 min. Ma powstać puszysta, prawie biała masa.
Nie przerywając miksowania dodać olej i dalej ubijać. Wlać oranżadę, aromat waniliowy i dalej miksować na najwyższych obrotach.
Ustawić najniższe obroty i stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (po jednej łyżce).
Masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta).
Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego).
Piec 60 minut w temperaturze180oC.
Smacznego

Read more: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/03/babka-zebra.html#ixzz2j9AVgacq
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation