Święta i uroczystości

Wielkanoc

Żurawinowy mazurek


SKŁADNIKI:

Prostokątna tortownica
Ciasto:
30 dag mąki tortowej,
5 dag mąki ziemniaczanej,
80 gram cukru pudru,
20 dag masła,
1 jajko,
2 żółtko,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowo- żurawinowa:
10 dag masła,
0,5 literatki mleka,
2,5 białe czekolady (250 gram razem),
ok 350 gram suszonej żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Ciasto najpierw dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy. Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy wałek. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i przyklejamy do niego utoczony wałek, tworząc „ramkę”. Delikatnie go nacinamy tępą częścią noża, wykonując wzorek. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.

MASA: Da garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i mleko. Całość podgrzewamy na małym ogniu, by powstałą jednolita mas. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy żurawinę. Masę dokładnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły. Gotową czekoladowo - żurawinową masę wykładamy na upieczone ciasto kruche. Rozprowadzamy ją równomiernie po całości, po czym pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation