Święta i uroczystości

Wigilia i Boże Narodzenie przepisy

Świąteczny Bakaliowiec

Jeśli lubicie bakaliowe wypieki, polecam Wam dzisiejsze ciasto.

Składniki:
* 100 g nerkowców
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g migdałów
* 100 g orzechów laskowych
* 100 g rodzynek
* 100 g suszonych moreli
* 100 g suszonych śliwek
* 100 g żurawiny
* 3 jajka
* 65 g miękkiego masła
* 4 pełne łyżki miodu
* 150 g mąki
* 1/3 szklanki cukru
* 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śliwki i morele kroimy na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki). W dużej misce łączymy wszystkie bakalie a następnie dodajemy do nich mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem. Wszystkie bakalie powinny być pokryte mąką.

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy masło i miód. Miksujemy na najwyższych obrtotach do czasu, aż masa będzie w miarę gładka (możliwe są małe grudki masła, ale to nic nie szkodzi). Tak powstałą masą zalewamy bakalie i mieszamy dużą łyżką. Kiedy mąka połączy się z masą jajeczną, bakalie delikatnie pokryją się ciastem.

Keksówkę o wymiarach 15x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut, z czego po około 20 minutach ciasto trzeba przykryc papierem poniewaz wierzch się zarumieni, a na ostatnie 10 minut włączamy opcję tylko grzałki dolnej, by spód się zarumienił.

Bardzo ważne jest, iż ciasto po upieczeniu musimy odstawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej na całą noc). Nie wyjmujcie ciepłego ciasta z foremki ponieważ się połamie.

Kroimy długim, ostrym nożem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation