Kuchnia

szarlotki , jableczniki

Jabłeczniki i szarlotki - Moje ciacho

Składniki na ciasto:

400 g mąki
50 g cukru
1 mały proszek do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
4 żółtka
250 g masła/margaryny
szczypta soli
2 łyżki śmietany

Nadzienie:

2 – 3 kg jabłek
250 g cukru pudru
dużo cynamonu
4 białka

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na połowę. Do połowy dodajemy 2 łyżki śmietany, ugniatamy i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia (25 x 28 cm).

Drugą połowę wkładamy do zamrażalnika.

Na ciasto rozkładamy umyte, obrane i utarte na tartce o dużych oczkach jabłka. Jabłka wyrównujemy i posypujemy równo na całej powierzchni cynamon.

Z białek ubijamy pianę dodając 250 g cukru pudru. Pianę wykładamy na ciasto i pokrywamy ją wiórkami ciasta (trzemy ciasto na tarce, z drugiej części ciasta z zamrażalnika).

Pieczemy ok 1 godziny w 180oC
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation