Kuchnia

Wytrawnie

Pieczone pierogi z ciasta razowego
z farszem z pieczonych warzyw podawane z sosem z fenkuła

Składniki na ciasto:

400 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej razowej
300 ml letniej wody
18 g suchych drożdży ( 6 płaskich łyżeczek)
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

jeden bakłażan
jedna papryka
jedna cukinia
sześć pomidorów
7 ząbków czosnku
dwie garści czarnych oliwek
dwie kule sera Mozarella
oliwa z oliwek
łyżeczka suszonego tymianku
pęczek świeżego oregano
sól i pieprz

Przygotowanie:

Najpierw ciasto. W szkalnce wymieszać drożdże z 50 ml ciepłej wody, z cukrem i z łyżką mąki pszennej. Pozostawić do wyrastania na 10 minut w ciepłe miejsce, po tym czasie drożdże powinny się spienić.
Do miski przesiać mąki i resztę składników, dodac drożdżowy zaczyn i wyrabiać ręcznie, za pomocą haka miksera lub w maszynie do pieczenia chleba, tak długo aż będzie gładkie i nie klejące, co masznie lub mikserowi zajmuje około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastnia w ciepłe miejsce na przynjamniej godzinę.
Piekarnik rogrzać do 165 stopni. Wszystkie warzywa na farsz dokładnie umyć. Bakłażany, cukinie i papryki pokorić w paski, pomidory naciąć, czosnku nie wyjmować z łupin. Blachę wyłozyć matą silikonową lub folią aluminiową, delikatnie posmarować oliwą i ułożyć na niej pokrojone warzywa oraz oliwki i czosnki w łupinach. Posypać solą, skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez 45 minut.
Warzywa wyjąć, ostudzić, przełożyć do dużej miski. Czosnki wyłuskać i wymieszać z resztą warzyw, dodać pokrojony w kostkę ser Mozarella oraz drobno pokrojony pęczek świeżego oregano. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat opruszony mąką, rozwałkować cienko, przykryć ściereczką i pozostawić na przynjamniej pół godziny, żeby odpoczęło i wyrosło. Następnie za pomocą małej miseczki wykrajać pierogi, napełniać ja farszem i układać na blasze wyłożonej folią lub matą silikonową i skropionej oliwą. Układać je w odległości od siebie bo w piekarniku jeszcze rosną. Piec przez 18-22 minuty w piekarniku rozgrzanym do temperatury 215 stopni. Ja podaję je z sosem z fenkuła i z sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation