Kuchnia
Wytrawnie
Pieczone pierogi z ciasta razowego
z farszem z pieczonych warzyw podawane z sosem z fenkuła
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
125 g mąki pszennej razowej
300 ml letniej wody
18 g suchych drożdży ( 6 płaskich łyżeczek)
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na farsz:
jeden bakłażan
jedna papryka
jedna cukinia
sześć pomidorów
7 ząbków czosnku
dwie garści czarnych oliwek
dwie kule sera Mozarella
oliwa z oliwek
łyżeczka suszonego tymianku
pęczek świeżego oregano
sól i pieprz
Przygotowanie:
Najpierw ciasto. W szkalnce wymieszać drożdże z 50 ml ciepłej wody, z cukrem i z łyżką mąki pszennej. Pozostawić do wyrastania na 10 minut w ciepłe miejsce, po tym czasie drożdże powinny się spienić.
Do miski przesiać mąki i resztę składników, dodac drożdżowy zaczyn i wyrabiać ręcznie, za pomocą haka miksera lub w maszynie do pieczenia chleba, tak długo aż będzie gładkie i nie klejące, co masznie lub mikserowi zajmuje około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastnia w ciepłe miejsce na przynjamniej godzinę.
Piekarnik rogrzać do 165 stopni. Wszystkie warzywa na farsz dokładnie umyć. Bakłażany, cukinie i papryki pokorić w paski, pomidory naciąć, czosnku nie wyjmować z łupin. Blachę wyłozyć matą silikonową lub folią aluminiową, delikatnie posmarować oliwą i ułożyć na niej pokrojone warzywa oraz oliwki i czosnki w łupinach. Posypać solą, skropić oliwą, posypać tymiankiem i piec w piekarniku przez 45 minut.
Warzywa wyjąć, ostudzić, przełożyć do dużej miski. Czosnki wyłuskać i wymieszać z resztą warzyw, dodać pokrojony w kostkę ser Mozarella oraz drobno pokrojony pęczek świeżego oregano. Doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat opruszony mąką, rozwałkować cienko, przykryć ściereczką i pozostawić na przynjamniej pół godziny, żeby odpoczęło i wyrosło. Następnie za pomocą małej miseczki wykrajać pierogi, napełniać ja farszem i układać na blasze wyłożonej folią lub matą silikonową i skropionej oliwą. Układać je w odległości od siebie bo w piekarniku jeszcze rosną. Piec przez 18-22 minuty w piekarniku rozgrzanym do temperatury 215 stopni. Ja podaję je z sosem z fenkuła i z sałatą.
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