Kuchnia

CIASTKA,KREMY

gofry Michela Roux

Składniki:

160 g mąki pszennej,
15 g drobnego cukru,
szczypta soli,
50 g stopionego masła,
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
270 ml mleka,
kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny (ja dałam aromat migdałowy).

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.

W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 – 4 minut.
Gofry suszyć na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation