Inne
Zdrowie recepty
Tonik z czarnego bzu | Zielony Zagonek Woda z czarnego bzu była kiedyś podstawą kobiecego buduaru, szkoda, że o niej zapomniano. Woda ta świetnie sprawdzała się, kiedy na twarzy pojawiały się problemy, w postaci wyprysków czy też wysypki, ze względu na swoje działanie przeciw zapalne. Dodatkowo delikatnie zmiękcza skórę oraz rozjaśnia piegi i zmarszczki. Idealnie sprawdza się w sytuacji, kiedy masz bardzo wrażliwą skórę, gdyż ją bardzo dobrze tonizuje i pomaga zachować dobrą kondycję skóry.
Woda z czarnego bzu to nic innego jak roztwór wodny, woda kwiatowa lub woda roślinna. Taka woda przeważnie jest koloru mlecznego ze względu na różnorakie składniki występujące w roślinie. Każdy jej litr zawiera pomiędzy 0.05 a 0.2 ml olejków eterycznych, jednak olejki eteryczne w takiej wodzie różnią się od czystych olejków eterycznych swoim składem. Uważa się, że takie wody (hydrozole) są odbiciem rośliny z zapachem, smakiem i właściwościami terapeutycznymi danej rośliny. Dlatego czas to sprawdzić J
Poniższy przepis może być zastosowany do wszelakich ziół oraz kwiatów jak chociażby róży, ale także gałązek, nasion a nawet owoców.
Potrzebujesz:
- Cegłę, najlepiej szamotową lub w miarę równy kamień, który ułożysz na dnie garczka. Musi ona być czysta i najlepiej uprzednio wygotowana we wrzątku. Ma ona za zadanie utrzymać pojemnik z hydrozolem a równocześnie zapobiec parowaniu zgromadzonej wody kwiatowej.
- Baldachy czarnego bzu pozbawione twardych szypułek. Zebrane z rana kiedy obeschnie rosa, najlepiej na drugi dzień po deszczu.
- Wodę destylowaną
- Lód
bez czarny cera
Umieść cegłę na dnie garczka, zaś wokół niej rozprowadź kwiaty czarnego bzu. Następnie dolej wody destylowanej tak, aby ta nie sięgała powyżej poziomu cegły.
bez czarny kosmetki
Umieść metalową lub szklaną miskę na cegle.
bez czarny tonik
Następnie przykrywkę obróć do góry nogami tak, aby jej uchwyt znajdowała się bezpośrednio nad miską. Jeśli masz możliwość pozostaw garczek z zawartością na kilka godzin, aby się delikatnie zmacerował . Doprowadź wszystko do wrzenia. Umieść lód na przykrywce (najlepiej w plastikowym woreczku, aby można go było użyć ponownie). Delikatnie podgrzewaj wodę w garczku na najmniejszym ogniu przez 30 minut, lub też do czasu, kiedy całkowicie wyparuje woda (aby sprawdzić czy woda jest wciąż w środku, delikatnie unieś część pokrywki, nie chcesz aby cała para się ulotniła). Pozostaw wszystko do całkowitego ostygnięcia. Przelej do szczelnej butelki i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w ciemnej butelce lub w papierowej torbie.
Taką wodę można przechowywać do 18 miesięcy.
MA==