Design

Design

jadłonomia · roślinne przepisy

Brownie idealne

Składniki na kwadratową blaszkę o wymiarach 20x20:

•3 łyżki wody
•2 łyżki mielonego siemienia lnianego
•1 1/3 szklanki mąki
•1/4 łyżeczki sody
•7 płaskich łyżek kakao
•100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
•1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej
•1/2 łyżeczki soli
•1/3 szklanki gorącej wody
•1 1/3 szklanki brązowego cukru
•6 łyżek delikatnego oleju
•1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych

Przepis:
1.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Siemię zalać wodą i odstawić na bok. W międzyczasie w niedużej misce wymieszać mąkę i sodę.
2.W dużej misce połączyć posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlać gorącą wodę i intensywnie mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia pozostałych składników - im drobniej posiekana czekolada i im gorętsza woda, tym będzie łatwiej.
3.Do czekoladowej masy dodać cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko wymieszać elektrycznym mikserem na gładką masę.
4.Kiedy masa będzie gotowa odłożyć mikser, dodać mąkę i wszystko intensywnie mieszać łyżką. W żadnym wypadku nie pomagajcie sobie mikserem, tylko cierpliwie mieszajcie łyżką a w razie problemów naoliwcie delikatnie ręce i pomóżcie sobie własnymi rękami. Dzięki wartstwie oleju na palcach, ciasto nie będzie przylegać do rąk i uda się je idealnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno być bardzo zwarte i sztywne, spokojnie można formować je rękami.
5.Kiedy ciasto będzie wymieszane, przełóżcie je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zróbcie to łyżką, która mieszaliście ciasto a następnie wyrównajcie je w foremce naoliwionymi rękami.
6.Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez około 17-20 minut. Wystudźcie ciasto i zabierajcie się za jedzenie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation