Kuchnia

tortowe, przekładane, kostki...

CIASTO CZEKOLADOWE.

Składniki:

Ciasto:

130 g mąki pszennej
25 g kakao
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
240 g cukru (dałam 100 g)
80 ml wody
4 łyżeczki oleju roślinnego
2 jajka
60 ml maślanki lub mleka
110 g masła
110 g czekolady gorzkiej


Krem czekoladowy:

500 g śmietany 36%
250 g czekolady gorzkiej


Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko). Masło rozpuścić z czekoladą i wlać do suchych składników. Stale mieszając dodawać powoli składniki mokre. Gdy się dobrze połączą wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie 24 x 20 cm. Piec przez ok. 1 godzinę w 160 st. C. Blaszkę z upieczonym ciastem wyjąć z piekarnika i po 10 minutach odwrócić do góry nogami, w takiej pozycji zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z ostudzoną czekoladą. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty i przełożyć kremem czekoladowym. Można również posmarować wierzch ciasta kremem i posypać tartą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation