Kuchnia

przetwory

Kompot z mirabelek na zimę

dojrzałe owoce mirabelki
cukier
duże słoje ze szczelnymi nakrętkami
garnek, ścierka i woda

Owoce przebierz i umyj. Usuń wszystkie ogonki.
Wsypuj je do gorących wyparzonych i wysuszonych słoików, wypełnij szczelnie słoiki i lekko uciśnij owoce, by jak najwięcej ich weszło. Do każdego słoja wsypuj cukier - na słój ok 900ml jakieś 4-5 łyżek. Szczelnie zakręć słoje, ustaw je w garnku, na którego dnie wyłożysz ścierkę (najlepiej taką już nieźle spraną). Wlej zimną wodę do 3/4 wysokości i wstaw garnek na gaz. Od zagotowania wody pasteryzuj 40 minut. Owoce zagotują się we własnym soku, który wytworzą i rozpuszczonym cukrze. Odstaw do wystudzenia (możesz odwrócić do góry dnem). Po wystudzeniu przenieś do chłodnej spiżarni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation