Kuchnia

zupa

BUŁKA Z CHLEBEM | Żurek na zakwasie

Do zrobienia tego żurku wykorzystuję swój zakwas, który robię 3 dni wcześniej. Jeśli po trzech dniach nie robię zupy, wówczas wstawiam zakwas do lodówki, gdzie może stać kilka dni. Jest to przepis na duży garnek.

Co potrzeba:

Zakwas z tego przepisu,
1,5 litra wody,
2 pełne łyżeczki soli,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 ząbki czosnku,
3 czubate łyżki majeranku,
6 szt. białej surowej kiełbasy,
Ok. 25-30 dag surowego wędzonego boczku,
2 łyżeczki chrzanu,
½ szklanki śmietany 18%,
Jajka ugotowane na twardo w ilości 1,5 -2 jajka na osobę
Wykonanie:

Do dużego garnka wlewamy cały zakwas bez wybierania przypraw, dolewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek posiekany na mniejsze kawałki, sól, 2 łyżki majeranku. Całość mieszamy i gotujemy na średnim płomieniu bez przykrycia. W między czasie kroimy kiełbasę na ok. 1 cm plasterki i wrzucamy do garnka. Kroimy boczek w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy wszystko ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy chrzan i pozostały majeranek, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy płomień. Hartujemy śmietanę kilkoma łyżkami zupy, i wlewamy do garnka. Mieszamy dokładnie i próbujemy, czy jest dobrze doprawiona. Żurek powinien być kwaskowy i słonawy. Jeśli Dla Was jest za mało słony dosypcie odrobinę soli. Na talerze dajemy pokrojone jajka w takiej formie, jaka Wam odpowiada i zalewamy żurkiem. Ja lubię, jak część jest pokrojona drobno, a część dobrze widoczna.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation