Kuchnia

na słodko

Piernik : składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
200 g płynnego miodu (ja dałam odrobinę mniej)
125 g miękkiego masła
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao
powidła śliwkowe do przełożenia i masa marcepanowa
marcepan do przełożenia (opcjonalnie)
tabliczka gorzkiej czekolady
100 g masła

Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy do jednym żółtku (białka zachowujemy), po każdym ucierając. Porcjami dodajemy miód, mąkę wymieszaną z sodą, kakao oraz przyprawami, a także śmietanę.
Pozostałe białka w osobnej miseczce ubijamy na sztywno, a następnie bardzo delikatnie dodajemy do masy i całość łączymy (nie miksujemy tylko szpatułką mieszamy). Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwie lub trzy części, tak jak u mnie, i przekładamy powidłami śliwkowymi i masą marcepanową.
Całość polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej wraz z masłem czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation