Kuchnia

zupy

Krem z brokułów

Składniki
na porcje dla 2 do 3 osób

1 brokuł ok. 500 g
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka kropli soku z cytryny

10 g parmezanu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli

do podania
kwaśna śmietana 18% lub gęsty jogurt
2 do 3 łyżek ziaren słonecznika
Wykonanie
brokuł opłukać, a następnie oddzielić różyczki, odrzucając tylko główną, grubą i twarda łodygę
w szerokim garnku zagotować minimalną ilość wody – mniej więcej na wysokość 5 cm
do wody dodać pół łyżeczki soli, cukru i kilka kropki soku z cytryny
do wrzątku wrzucić brokuły łodyżkami do dołu, a kwiatkami do góry. Teraz można uzupełnić wrzątek, tak by różyczki były przykryte tylko do połowy i gotować pod przykryciem (ale z lekko uchyloną pokrywką)
gotować przez 4 do 6 min, zależnie od wielkości różyczek
następnie odlać wodę (ale nie wylewać), tak by zostało jej do 1/3 wysokości brokułów
zetrzeć parmezan na tarce
zmiksować brokuły na gładki, gęsty krem. Gdyby krem był zbyt gęsty, można dodać nieco odlanej wcześniej wody, ale pamiętajmy, że zupa ma być gęstym kremem
pod koniec miksowania dodać parmezan, gałkę, pieprz i sól
każdą porcję zupy ozdobić kleksem kwaśnej śmietany lub w lżejszej wersji kleksem gęstego jogurtu, a następnie posypać 1 łyżką ziaren słonecznika
zamiast ziaren słonecznika, do zupy można podać grzanki z bagietki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation