Kuchnia

zaprawy na zimę

marynowany seler naciowy


marynowany seler naciowy
2 łodygi selera naciowego
1/4 szklanki octu winnego
1/4 szklanki wody (wykorzystałam przegotowaną, schłodzoną wodę)
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (wykorzystałam mrożoną)

Do pojemnika spożywczego (zamykanego) wlałam ocet i wodę, a następnie dodałam: sól, cukier i natkę. Zamknęłam pojemnik i rytmicznie kilka razy potrząsnęłam nim, mieszając zawartość. Pokroiłam drobno łodygi selera i dodałam do marynaty. Pojemnik odstawiłam na godzinę.
Pomysł dodania natki pietruszki do marynaty pojawił się już podczas marynowania (kilka minut po odstawieniu), więc dodałam ją w trakcie leżakowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation