Kuchnia

Sałatki

Sałatka brokułowa z makaronem
-
Kobieceinspiracje.pl

Jako, że wiosna nadchodzi wielkimi krokami (przynajmniej w Holandii), trzeba zaserwować osłabionym organizmom nieco witamin i cennych minerałów. W końcu nikt nie chce spędzać całego wolnego czasu w łóżku, oczekując na ulotnienie się przesilenia wiosennego, lub też zajadać ponurego nastroju kilogramami czekolady. Polecam więc sposób zdrowy i smaczny - świeże warzywa i makaron penne z pysznym jogurtowo-majonezowym sosem.

Potrzebne nam:
- 2 małe lub 1 duży brokuł
- czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy konserwowej'
- pęczek koperku
- 1,5 szklanki makaronu penne
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 4-5 łyżek majonezu
- 2 ząbki czosnku
- pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól
- olej

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe.
@Anna
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation