Kuchnia

kulinaria

jadłonomia · roślinne przepisy:
Pesto z jarmużu z nerkowcami, chili i cytryną

Składniki na duży słoik:
•2 pęczki jarmużu / 2 czubate szklanki pociętego na paski jarmużu
•1/2 szklanki nerkowców
•1/4 - 1/3 szklanki oleju roślinnego, ja używam oleju ryżowego lub z pestek winogron
•skórka otarta z 1 cytryny
•1/4 łyżeczki płatków chili
•2 łyżki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Jarmuż bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Pociąć na drobne paski i w blenderze lub moździerzu utrzeć ze wszystkimi składnikami oprócz oleju. Bardzo ważne jest, aby jarmuż wcześniej pociąć i jak najkrócej rozdrabniać go blenderem - wtedy pesto jest bardziej aromatyczne.
2.Do grudkowatej pasty powoli wlewać olej do momentu, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą i czarnym pieprzem, przełożyć do czystego słoiczka i jeść na kanapkach lub z makaronami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation