Kuchnia

przetwory

Opieńki z cebulą

Składniki:
3 kg opieniek
60 dag cebuli
3/4 szklanki oleju
1 1/2 słoiczka małego przecieru pomidorowego
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli
6-7 łyżek cukru
Wykonanie:
Opieńki oczyścić, obgotować w osolonej wodzie przez ok. 5 min, po czym odsączyć, ostudzić i grubo pokroić. Cebule pokroić w duże krążki. Połączyć pozostałe składniki, dodać grzyby i cebulę. Gotować, mieszając, przez ok. 10-15 min. Doprawić do smaku. Następnie przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 10-15 min.

Podawać jako przystawkę, doskonałe jako dodatek do mięs i wędlin, pyszne ze świeżą bułką...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation