Kuchnia

przetworowo

Leczo do słoików na zimę


4kg papryki- czerwona i żółta, z przewagą czerwonej
1kg pieczarek
1,5 kg cebuli
1kg pomidorów lima
200g przecieru pomidorowego
kilka łyżek ketchupu
łyżka papryki w proszku
kilka łyżek oleju
pieprz, sól

Cebulę kroimy w krążki, paprykę w paski, pieczarki w paski. Pomidory polewamy wrzątkiem i pozbawiamy je skóry, po czym kroimy w kostkę.

Na oleju podsmażamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy paprykę, potem pieczarki, a na końcu pomidory.

Całość dusimy pod przykryciem pół godz. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ketchup, doprawiamy pieprzem, solą, oraz papryką i dusimy kolejne pół godz.

Wszystkie warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation