Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy gryczanej

100 g gorzkiej czekolady (użyłam pół na pół 70 i 90 %)
100 g kaszy gryczanej
50 g mąki kokosowej (można też użyć dobrze zmielonych wiórków)
120 ml mleka kokosowego
1 łyżka miodu
2 jajka
1 płaska łyżka ciemnego kakao
150 g malin (użyłam mrożonych)
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie łyżka wiórków kokosowych

Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i ostudzamy.
Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Kaszę mieszamy z mleczkiem, dodajemy kakao, rozpuszczoną czekoladę, mąkę kokosową, miód oraz żółtka jaj. Po wstępnym wymieszaniu całość blendujemy.

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy ją do wcześniej zblendowanej masy, całość mieszamy już za pomocą łyżki.

Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i opcjonalnie posypujemy odrobiną wiórków kokosowych, przekładamy do formy ciasto (u mnie okrągła ceramiczna forma do zapiekania o średnicy 22 cm) i łyżką rozprowadzamy je dokładnie w formie.

Na wierzchu ciasta układamy maliny, lekko je dociskamy aby zanurzyły się w masie.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C, pieczemy około 35 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika obkrawamy nożem boki w foremce i wykładamy ciasto (najlepiej na wierzch położyć deseczkę i razem z nią obrócić formę tak, aby ciasto od razu wylądowało na podstawce, można też użyć talerza), zdejmujemy lekko przyklejony papier do pieczenia.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation