Kuchnia

Ciasta

Torcik makowy

Składniki:
850 g gotowej masy makowej
130 g mielonych migdałów
6 jajek w temperaturze pokojowej
po około 50 g: rodzynek, orzechów włoskich, suszonych śliwek i moreli
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
150 g gorzkiej czekolady

Dekoracja:

cukier puder
wiśnie w alkoholu


Przygotowanie: Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund. Ciągle miksując dodawać bakalie. Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Zostawić do wystygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation