Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

przetwory

Gruszki w occie

1 i 1/2 kg gruszek (obranych, twardych owoców)
3 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
3/4 łyżeczki cynamonu mielonego
kilka goździków

Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki.
Z pozostałych składników przygotować zalewę i zagotować ją w dużym garnku. Dodać do niej pokrojone owoce i na wolnym ogniu gotować je w zalewie przez ok. 1 godz.
Gruszki powinny stać się szkliste i błyszczące.
Gorące owoce wraz z zalewą wkładać do wyparzonych wcześniej słoików i natychmiast zakręcać. Zakręcone słoiki stawiać do góry denkami i czekać aż do całkowitego wystudzenia.
Tak przygotowane weki powinny być już zamknięte.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation