Inne

ogrodowo-kulinarnie grillek,kociołek,prażonki

Zają
Przepis ten i kilka innych, dostałem od repatrianta z Rosji który długie lata zarabiał na życie jako myśliwy na Syberii. Podaję tylko składniki, ich ilość zależy od Waszych upodobań. Do przygotowania tego dania niezbędny jest stalowy kociołek o grubych ściankach jeśli wieszamy go nad ogniskiem lub naczynie żeliwne, gliniane, ceramiczne jeśli gotujemy na żarze z ogniska. Dziwi Was pewnie duża ilość tłuszczu w potrawie, Syberia to trud i pot, a więc trzeba się kalorycznie odżywiać. W naszym klimacie oczywiście ilość tłuszczu można ograniczyć.

Składniki:

Zajac(1)
1 zając wraz z podrobami i krwią
podgardle lub słonina wieprzowa
ocet winny lub czerwone wino
majeranek, gałka muszkatołowa
czosnek
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Podgardle lub słoninę skroić w kostkę, dodać pokrojoną drobno wątrobę zająca, krew, obrane i posiekane cebulę i czosnek. Podlać wszystko octem rozcieńczonym w wodzie lub winem, przyprawić solą pieprzem, majerankiem i gałką. Wstawić na mały ogień lub zar z ogniska i powolutku gotować przez około 2 godziny uważając aby się nie przypaliło, uzupełniając płyn który wyparował. Po tym czasie do kociołka dodać podzieloną tuszkę zająca i pokrojony w plastry boczek, słoninę lub podgardle. Dusić razem przez około 90 minut, podlewając gorącą wodą lub winem. Znakomicie smakuje z pajdą wiejskiego chleba.







« Mięso sarny lub jelenia marynowane po syberyjskuZając po szlachecku z makaronem pappardelle »
0
Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków

Imię (obowiązkowe)


E-Mail (obowiązkowe)

:D:lol::-);-)8):-|:-*:oops::sad::cry::o:-?:-x:eek::zzz:P:roll::sigh:

Zostało: 1000 znaków/symboli


Zawiadom mnie o nowych komentarzach


Kod antyspamowy
Odśwież


Wyślij
Szczegóły Kategoria: Dziczyzna Opublikowano: niedziela, 23, wrzesień 2007 20:22 Tadeusz


Kuropatwa w pomidorach
Kuropatwa z pomidorami
Królik w śmietanowym sosem z boczkiem
Królik z pieczonymi pomidorami
Zapiekanka z bażanta
Gulasz z bażanta Sebastiana
Królik z gruszkami w ziołach
Kuropatwy z grzybami
Główna
• Logowanie
Mapa serwisu
Diety
Szukaj
Restauracje
Konkursy
Kuchnie świata
Zdrowie
Książki
Forum
Główne forum
Szukaj
Nowe odpowiedzi

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Idź
Fan Page na FacebookFan Page na Google+Twitter
c po syberyjsku z kociołka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation