Kuchnia

w słoiku

Chutney brzoskwiniowo-pomidorowy -

Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy jest świetnym dodatkiem do grillowanego i gotowanego kurczaka, można nim marynować mięso z indyka i kurczaka, świetnie sprawdza się też jako dodatek do kanapek, wyjadany ze słoików do ostatniej łyżeczki :)

W smaku jest przyjemnie słodko-kwaśny, dość pikantny.

Składniki
1 kg brzoskwiń (dość miękkich)

1 kg pomidorów
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
3 łyżki cukru
50 ml octu winnego
3 łyżeczki curry
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients




Przygotowanie
chutney brzoskwiniowo-pomidorowy
Z brzoskwiń i pomidorów pozbywamy się skórki.

Pomidory kroimy na 4 części, brzoskwinie kroimy w kostkę, cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Do garnka wkładamy pokrojone pomidory, brzoskwinie i cebulę, gotujemy przez 15 minut na dużym ogniu, wszystko się rozgotuje, pozostaną jedynie drobne kawałki brzoskwiń, a sos zrobi się dość gęsty, ponieważ nadmiar płynów odparuje.

Do gęstego sosu dodajemy sól, cukier, pieprz, curry i ocet. Wszystko gotujemy jeszcze przez 5 minut, doprawiamy do smaku, wszystko zależy od słodkości brzoskwiń i pomidorów.

Gotowy chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation