Kuchnia

Kulinaria-serniczki

SERNIK NA JOGURTACH.

Składniki:

1 kg jogurtów naturalnych
100 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
50 g żelatyny (1 opakowanie)
1 galaretka 'owoce leśne'
250 g borówki amerykańskiej
100 g orzechowych ciasteczek owsianych
100 g (tabliczka) czekolady mlecznej

Galaretkę (na 500 ml wody) rozpuścić w 400 ml wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. A w tym czasie...
Tortownicę (26-28 cm) wyłożyć folią spożywczą. Folią owinąć ją również z zewnątrz.
Ciasteczka pokruszyć, a czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Na dno tortownicy wysypać ciasteczka, a na nie czekoladę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodać jogurty i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i lekko przestudzić ciągle mieszając. Stopniowo dodawać ją do masy serowej - przy nieprzerwanym ucieraniu mikserem. Gotową masę przelać do tortownicy (od razu, bo dość szybko tężeje) i wstawić na około godzinę do lodówki.
Kiedy galaretka będzie gotowa, wyjąć tortownicę z lodówki, na masie serowej rozłożyć owoce, a następnie zalać je galaretką - na początku wylać kilka łyżek, włożyć na 10-15 minut do lodówki, a po tym czasie wylać pozostałą galaretkę. Sernik ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin.

Sernik zrobiłam na jogurtach z dodatkiem mascarpone - nowością od OSM Piątnica. Jakiś czas temu zostałam obdarowana sporym zapasem jogurtów z ich nowej oferty - wspomnianym Jogurtem Milandia oraz tradycyjnym jogurtem naturalnym. Lubię produkty tej firmy, więc tym bardziej ucieszyłam się, kiedy mogłam spróbować ich jogurtów naturalnych (nareszcie wprowadzili je do swojej oferty :)) Jogurty dawno zutylizowane, a ja nadal regularnie je kupuję, polecam!
Milandia z dodatkiem mascarpone jest mega gęsty (najgęstszy jogurt naturalny z jakim się spotkałam) przez co jest idealny nie tylko do deserów, ale również jako baza do sosów, dodatek do sałatek, do zup czy jako smarowidło do kanapek. Jedzony samodzielnie jest niezwykle sycący! Co prawda dodatek mascarpone jest raczej niewyczuwalny w smaku, ale to chyba on sprawia, że jogurt jest delikatny i kremowy w konsystencji. Małym minusem jest dla mnie lekko kwaskowy posmak, tak charakterystyczny dla wielu jogurtów czy serków naturalnych, choć na przykład moja Mama stwierdziła, że wydziwiam, bo ona niczego takiego nie czuje :)
Co do tradycyjnego jogurtu naturalnego - jest po prostu boski! Mój numer jeden wśród jogurtów. Taki delikatny, mleczny i - uwaga - bez tej kwaskowości. Pycha!!! Szczerze zachęcam do spróbowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation