Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Rosyjska zupa Szczi

Rosyjska zupa Szczi
400 g kapusty kiszonej
ok. 1,5 l rosołu
marchewka duża
pietruszka
2 cebule
4 łyżki masła
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
liść laurowy
2 ziela angielskie
1-2 łyżki musztardy rosyjskiej
śmietana kwaśna
natka pietruszki

Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy, kroimy. Do garnka dodajemy 3 łyżki masła, rozgrzewamy, dajemy kapustę, chwilę razem smażymy, podlewamy szklanką. Przykrywamy i dusimy 5 minut. Następnie zmniejszamy płomień, dolewamy litr bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, szczyptę pieprzu i gotujemy ok 45 minut od czasu do czasu mieszając. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do nich przecier, smażymy razem chwilę aż się skarmelizuje, podlewamy chochlą zupy i dodajemy całość do garnka z kapustą. Uzupełniamy rosołem jeśli zupa jest za gęsta. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec doprawiamy musztardą, ewentualnie pieprzem i solą. Na talerzach na zupę dajemy kleks śmietany i posiekaną natkę. Można podać z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation