Kuchnia

Babeczki mufinki

Kruchy placek z kremem czekoladowo-bananowym i truskawkami (opcjonalnie)

Deser to dla wielu osób dietetyczny punkt obowiązkowy w ciągu dnia. Ale czy musi to być niezdrowe nafaszerowane cukrem i dodatkami chemicznymi ciastko lub batonik? Oczywiście że nie! Dobrej jakości deser powinien nie tylko zawierać wszystkie niezbędne składniki do tego, aby zdrowo kontynuować dzień, ale również ma on za zadanie dać zastrzyk energii. Jak przyrządzić takie deser? Przepis poniżej.

SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Sposób przyrządzenia
3. Wartości odżywcze

1. Niezbędne składniki:
- Płatki owsiane górskie 500g
- 200g jajek kurzych
- słodzik do smaku
- 40g ciemnego kakao
- Banan 300g
- Awokado 300g
- Truskawki 500g (opcjonalnie)
- Aromat waniliowy
- 200g ulubionego białka serwatki o smaku czekoladowym (banan, wanilia, śmietanka opcjonalnie)

2. Sposób przyrządzenia
Płatki owsiane należy zmieszać ze sproszkowanym słodzikiem, jajkami i odrobiną wody oraz aromatem waniliowym (zmielona laska wanilii). Tak przygotowane gęste ciasto rozsmarowujemy na delikatnie przesmarowanej olejem blaszce i pieczemy w 180*C aż góra nie zbrązowieje. Pozostawiamy do wystudzenia.

Do wysokiego naczynia dodajemy pokrojonego banana, awokado, białko serwatkowe o smaku czekoladowym (opcjonalnie wanilia, banan, śmietanka) oraz ciemne kakao. Wszystko miksujemy na gładka i gęstą masę (krem) w razie konieczności dolewając wody. Tak powstałym kremem smarujemy wystudzone ciasto na którym jeżeli chcemy układamy truskawki lub dowolne owoce sezonowe. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Z podanych składników wychodzi 10 porcji ciasta.

3. Wartości odżywcze (bez truskawek):
Białko: 253 g
Węglowodany: 415 g
Tłuszcze: 102 g

Łączna wartość kaloryczna: 3600 kalorii
(Jedna porcja zawiera: B-25g, T-10g, W-41g, 360 kalorii)


Autor: Mateusz Pawlak
Google+
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation