Kuchnia

zapekanki

Angielska zapiekanka mięsna

składniki:

mięso mielone wołowe - 400 gramów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
dynia - 250 gramów
marchew - 2 sztuki
cebula dymka - 2 sztuki
zielona papryka - 1 sztuka
czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
cebula dymka - 2 sztuki
mleko - 0.5 szklanki
ziemniaki - 300 gramów
ser żółty cheddar - 120 gramów
masło - 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej - 50 mililitrów


Ugotuj ziemniaki wraz z dynią w jednym garnku na puree. Jak będą miękkie odcedź je dobrze, odparuj, dodaj mleko, masło, szczyptę soli i zrób klasyczne puree.

Cebulę dymkę oraz chilli posiekaj. Marchewkę i paprykę pokrój w kostkę.

Usmaż warzywa oraz mięso na patelni aż zrobią się rumiane.

Fix Knorr wymieszaj z 400ml wody i wlej na patelnię. Całość gotuj ok. 10 minut aż powstanie gęsty, mięsny sos.

Wlej sos na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch zakryj szczelnie ciepłym puree.

Posyp jeszcze startym serem i piecz aż zbrązowieje w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation