Kuchnia

cooking

Smażona kasza gryczana


Składniki
2 porcje

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
100 g suszonej kiełbaski chorizo np. paprykowej ostrej lub innej dobrej
2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
1/3 czerwonej papryki, pokrojonej na paseczki
papryczka chili, drobno posiekana
1 łyżka posiekanej natki
80 g białego sera (lub sera koziego twarożku lub pleśniowej roladki, ewentualnie ricotty)
kilka liści bazylii
1 łyżka oliwy extra vergine (opcjonalnie)
limonka lub cytryna do skropienia
można dodać: 2 łyżki posiekanego szczypiorku, świeżą kolendrę


Przygotowanie

Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną na cienkie plasterki kiełbaskę chorizo (około 3 - 4 minuty w międzyczasie mieszając). Dodać pokrojony czosnek i smażyć przez minutę aż się lekko zrumieni, dodać czerwoną paprykę i papryczkę chili a po minucie smażenia wsypać kaszę gryczaną. Smażyć wszystko przez około 3 minuty co chwilę mieszając w międzyczasie dodać natkę pietruszki i doprawić solą oraz pieprzem.
Odstawić z ognia, dodać bazylię, posypać serem białym doprawionym solą i jeśli chcemy polewamy wszystko oliwą z oliwek. Skrapiać sokiem z limonki lub cytryny. Możemy też posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation