Kuchnia

kury, kaczki, gęsi

Gęś pieczona á la Brassó - Przepisy - kulinaria świataSkładniki:
pierś z 1 gęsi
2 gęsie udka
600 g ziemniaków
250 g kiszonej kapusty
10 ml śmietany
2 cebule
5-6 ząbków czosnku
150 g grzybów
150 g zielonego groszku
sól
pieprz ziarnisty
pieprz mielony
Przyrządzenie:
Umyte i gotowe do przyrządzania piersi i udka naszpikować ząbkami czosnku.
Natrzeć solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfanie,
wlać szklankę wody i piec w temperaturze 180-190°C.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić na dość grube plastry.
Ułożyć ziemniaki wraz z cemulą obok mięsa i piec na „prawie gotowo”.
Kiszoną kapustę lekko opłukać, wycisnąć i dusić pod przykryciem, przez około 20 minut.
Z brytfany wyjąć ziemniaki i cebulę, usunąć połowę wytopionego tłuszczu i wymieszać go ze śmietaną.
Żaroodporny półmisek posmarować tłuszczem z gęsi i ułożyć ziemniaki z cebulą, kapustę, pieczone piersi i udka.
Całość polać mieszaniną śmietanwy i tłuszczu. Zapiekać na rumiano w temperaturze 210°C.
Podawać:
Z purée ziemniaczanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation