Inne

kulinarnie-pieczenie,duszemie,drugie danko

Pieczeń serowo-paprykowa

Składniki:

500 g wieprzowego mięsa mielonego,
bułka tarta,
jajko,
200 g sera,
1 czerwona papryka,
1 średnia cebula
świeża natka pietruszki,
świeży szczypiorek,
zioła prowansalskie,
majeranek,
słodka papryka (w proszku),
sól,
pieprz,



Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki, czyli kroimy w kostkę ser, siekamy cebulę, paprykę, natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy mięso (oczywiście wedle naszego uznania) i wbijamy jajko oraz wsypujemy kilka łyżek bułki tartej. Opcjonalnie można dodać namoczoną bułeczkę.



Później wyrabiamy mięso i łączymy wszystkie składniki dobrze mieszając. W moim przepisie dodatków do mięsa jest dużo, dlatego też pieczeń będzie dosyć luźna. Jeżeli zależy wam, aby była ścisła wystarczy dodać mniej sera, papryki i cebuli.

Następnie gotową masę mięsno-paprykową wykładamy do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczemy 40 minut z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie zmieniamy ustawienia piekarnika tak, aby grzał tylko z góry. Tak dopiekamy górną skórkę przez ok. 10-15 minut, w zależności od tego jaki efekt chcemy otrzymać. Ja osobiście wolę bardziej spieczoną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation