Kuchnia

Ciasta

Stefanka

Składniki na ciasto:

50 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
20 dag masła/margaryny
2 łyżki miodu
2 jaja
1 łyżeczka sody
Składniki na masę:

1 litr mleka
3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
20 dag masła/margaryny
1 cukier waniliowy
9 łyżek kaszy manny
Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe. Krem podzielić na 2 części.

Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.

Jeśli ktoś lubi - każdy placek można posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami - ja to pominęłam.

Polać polewą czekoladową. U mnie polewa została zrobiona ze 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej ze 125 g masła. Gęstość polewy można regulować dodając masło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation