Kuchnia

Pierogarnia

Pierogi z jablkami i serem

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki, plus do podsypywania
125 ml wrzącej wody
125 ml zimnego mleka
1 łyżka oleju
1 jajko
szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.

Składniki na farsz:

400 g twarogu półtłustego
6 jabłek
łyżka cukru
łyżeczka cynamonu


Twaróg z cukrem rozetrzeć widelcem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sera, przyprawić cynamon i wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze. Podawać z roztopionym masłem i cynamonem, lub śmietaną i cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation