Kuchnia

obiadkowo

Składniki na zupę gulaszową:
kilogram schabu karkowego
3 łyżki smalcu
6 ząbków czosnku
6 łyżek słodkiej papryki w proszku
3 łyżki ostrej papryki w proszku
4 pomidory
3 upieczone papryki
4 ziemniaki
kminek, sól
Na wywar mięsny:
gicz cielęca
nóżka wieprzowa
Na wywar z warzyw:
cebula
2 marchewki
pół selera
1 litr wody
Na zacierki:
jajko
mąka
Przepis na zupę gulaszową:
Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc.
Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy.
Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw.
Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.
Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation