Kuchnia

Przepisy

Babeczki króliczki

Ciasto
250 g miękkiego masła
350 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
450 ml kwaśnej śmietany

Krem maślany
250 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstaktu waniliowego
600 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Do dekoracji
30 pianek marshmallow
różowy cukier
czekoladowe drażetki
czarny lukier

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremki na babeczki wyłożyć papilotkami.
W misce utrzeć masło z cukrem. Dodawać jajka po jednym na raz, cały czas ubijając. Dodać skórkę cytrynową i wanilię, wymieszać.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem i solą. Miksując, dodawać do masy jajecznej na przemian ze śmietaną (ciasto będzie gęste). Każdą foremkę napełniać 4 łyżkami ciasta (do 3/4 wysokości foremek). Piec przez 25-30 minut, aż patyczek wetknięty w środek wyjdzie czysty. Odstawić na metalową kratkę do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotować krem: w dużej misce utrzeć masło z wanilią. Stopniowo dodawać cukier puder, miksując po każdym dodaniu. Dodać mleko i zmiksować na gładką i puszystą masę.
Pianki marshmallow przekroić wzdłuż na pół, ułożyć je na czystej powierzchni przekrojoną stroną do dołu. Posmarować odrobiną kremu wzdłuż środka i posypać różowym cukrem. To będą uszy.
Kiedy babeczki wystygną, wierzch posmarować kremem i umieścić po dwie połowki marshmallow tak, aby powstały uszy. Na środku położyć draż... #przepis #kuchnia #słodkości #muffinki #wielkanoc #ciasteczka #przepisy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation