Kuchnia

KUCHNIA

Deser tiramisu z rabarbarem i pistacjami.

Skladniki na 6-8 porcji:
300 g rabarbaru (dalam 200 g rabarbaru i 100 g malin)
50 g + 125 g cukru (lub mniej wg uznania)
9-12 podluznych biszkoptow do tiramisu
sok z 2 pomaranczy (ok. 120 ml)*
500 g serka mascapone
500 g chudego kremowego sera (dalam quark)
1 op. cukru waniliowego
2 lyzki posiekanych niesolonych pistacji

Rabarbar oczyscic, ew. obrac (ja nie obieralam), pokroic na male kawalki. W rondelku skarmelizowac 50 g cukru, wrzucic polowe rabarbaru, dusci przez ok. 5 min. Nastepnie dodac reszte rabarbaru (i ew. maliny), dusic jeszcze 1 min. Przelozyc mus do miseczki, odstawic aby wystygl.

Spod prostokatnej formy (o wymiarach np. 18x24x5cm) wylozyc ciasno biszkoptami. Nasaczyc biszkopty sokiem z pomaranczy.

Przygotowac krem: mascarpone wymieszac (najlepiej za pomoca miksera) z serkiem, cukrem (125 g) i cukrem waniliowym na kremowa mase. Wylozyc mase na biszkopty. Na wierzchu rozlozyc mus rabarbarowy.

Wstawic deser na co najmniej 2 godz. do lodowki (najlepiej na cala noc). Przed podaniem posypac posiekanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation