Kuchnia

Przepisy

Pierogi ze szpinakiem – przepis
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki (dla 4 osób):
Farsz na pierogi
1/2 kg liści szpinaku (umyty, sparzony wrzątkiem, dobrze odciśnięty)
1 cebula (drobno pokrojona)
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
200 g twarożku kanapkowego lub ricotty
sól, biały pieprz
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
gałka muszkatołowa
Klasyczne ciasto na pierogi
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki letniej wody


Wykonanie:
Krok 1. Z mąki i wody z solą wyrabiamy przez ok. 10 minut ciasto na pierogi. Na czas przygotowania farszu przykrywamy je głębokim talerzem.
Krok 2. Na patelni, na maśle lub oliwie z oliwek, szklimy cebulę posypaną solą, następnie odsuwamy ją na bok patelni i na pozostałej oliwie szklimy czosnek.
Krok 3. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak i dusimy aż zmniejszy swoją objętość.
Krok 4. Zdejmujemy patelnię z ognia, studzimy farsz, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem i mieszamy z twarożkiem.
Krok 5. Ciasto cienko rozwałkowujemy (na grubość ok. 1 mm) i wycinamy ostrą szklanką lub filiżanką kółka.
Krok 6. Na każde kółko, najlepiej od wilgotniejszej strony, nakładamy farsz i sklejamy pierogi, od środka ku brzegom. Najlepiej przed sklejeniem każdego pieroga obtaczać palce w mące, żeby nie lepiły się do ciasta.
Krok 7. Do osolonej, gotującej się wody wkładamy pierogi, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy pod przykryciem.
Krok 8. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy, odcedzamy na durszlaku lub łyżce cedzakowej i podajemy.
Ułożone na talerzu pierogi można polać masłem i posypać suszonym koperkiem, podać z oliwą z oliwek wymieszaną z drobno posiekaną miętą, śmietaną lub pesto bazyliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation