Kuchnia

dania obiadowe

Pieczony placek ziemniaczany ze Stroganowem | Blog | Kwestia Smaku



Pieczony placek ziemniaczany podany z szybkim gulaszem a'la Boeuf Stroganow.
Składniki
2 porcje

400 g ziemniaków
1/2 cebuli
sól, pieprz
oliwa extra vergine

Boeuf Stroganow:

200 g polędwicy wołowej (sprawdzi się też wieprzowa)
5 pieczarek
1/2 cebuli
1 łyżka masła
szczypta mielonej czerwonej papryki
szczypta tymianku
pół łyżeczki musztardy
1/3 szklanki gorącego bulionu (lub wody + 1 łyżka sosu sojowego)
3 łyżki śmietanki 30%
do posypania: natka pietruszki

Przygotowanie
Pieczony placek ziemniaczany:

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Dno i bok żaroodpornej patelni (np. żeliwnej, tzw. skilletu) lub innej żaroodpornej formy posmarować grubszą warstwą oliwy extra vergine.
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżki oliwy extra vergine, sól i pieprz. Wyłożyć na dno przygotowanej patelni i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika (np. włączyć górną grillową grzałkę) i piec placek jeszcze przez ok. 5 minut do czasu aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika.

Boeuf Stroganow:

Polędwicę pokroić na cienkie plasterki w poprzek włókien, plasterki z kolei pokroić na paski. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na łyżce masła.
Dodać mięso, obsmażyć, doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką oraz tymiankiem. Dodać pieczarki i smażyć razem jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty w międzyczasie dodając musztardę.
Wlać gorącą wodę z sosem sojowym i gotować na większym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty aż ilość płynu się zredukuje. Na koniec dodać śmietankę i zagotować.


http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/placek_ziemniaczany_strogonow/przepis.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation