Kuchnia

Zupy

Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. 1001 przepisów", wyd. Publicat


Składniki:
6 średniej wielkości ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
1 litr bulionu
"suszony grzybek" - dałam kilka niedużych pasków suszonych podgrzybków
2 łyżki oliwy
kilka ziaren czarnego pieprzu - w oryginale 3, dałam 6:)
liść laurowy
sól
szczypta gałki muszkatołowej
zielenina
gotowana szynka lub wędzonka - wedle uznania
śmietana (dałam taką 30% do zup i ubijania)

Obrane ziemniaki i marchewkę pokroić w małe kawałki, cebulę - w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa, posolić (można też skropić Maggi). Smażyć, aż cebula się zeszkli, a ziemniaki i marchewki przyrumienią. W garnuszku przygotować bulion, do którego przełożyć przysmażone warzywka. Dodać suszone grzybki i przyprawy. Gotować do miękkości ziemniaków i marchewki. Następnie zmiksować, połączyć ze śmietaną i podawać posypane kosteczką szynki i posiekaną zieleniną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation