Kuchnia

coś na ząb

Burgery i pyszne sosy do burgerów | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

1 kg antrykotu wołowego
1 por
1-2 łyżki klarowanego masła (lub oliwy)
listki z kilku gałązek natki pietruszki
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
BUŁECZKI HAMBURGEROWE
sałata
ser żółty
cebula
marynowane lub świeże chili
pomidor

PRZYGOTOWANIE

Odciąć zielone liście pora, pozostawić białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić na plasterki. Roztopić masło na patelni, dodać pory, szczyptę soli i mieszając od czasu do czasu zeszklić je przez około 10 minut nie rumieniąc. W połowie smażenia można przykryć patelnię pokrywką aby pory szybciej zmiękły.
Mięso pokroić na kawałki i zmielić z przygotowanym porem, natką pietruszki i czosnkiem. Doprawić suszonym oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrobić ręką i uformować około 20 burgerów. Do miski po mięsie wlać oliwę, brać kolejno w dłonie burgery i smarować je oliwą, odkładać na tackę.
Rozgrzać dobrze dużą patelnię i położyć pierwszą partię burgerów. Smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty. Burgery powinny pozostać soczyste w środku. Zbyt długie smażenie może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Czas smażenia powinien być dopasowany do wielkości i grubości kotlecików.
Bułeczki podgrzać (np. na tosterze lub patelni), kroić na połówki i układać dodatki: sałatę, chili, pomidora, cebulę, burgera, ser, pomidorowy sos BBQ z czereśniami lub chutney ananasowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation