Kuchnia

obiad

Pasta z pieczonego selera z orzechami włoskimi i rozmarynem

Składniki:

- 500‒600 g selera (1 spora bulwa)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (50 g), namoczonych przez noc
- 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżka sosu sojowego lub 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki cayenne lub chili
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 szalotki lub 1 zwykła cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- posiekana pietruszka, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Seler szorujemy i kroimy na nieduże kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 30 minut. W międzyczasie na rozgrzanym oleju kilka minut podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Gdy seler jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika, chwilę studzimy, obieramy i miksujemy z pozostałymi składnikami na gładki mus.

Pasta świetnie smakuje serwowana na dobrym pumperniklu, posypana posiekaną zieloną pietruszką i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przechowujemy ją w słoiku, w lodówce, do 3 dni.

http://www.hellozdrowie.pl/zdrowe-jedzenie/dzien-pod-znakiem-selera
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation