Kuchnia

kuchnia

CUKINIA FASZEROWANA NA KOLACJĘ :
/przygotowywałam kolację dla całej rodziny - dostosujcie proporcje do Waszych potrzeb /
3 niewielkie cukinie
2 duże pieczarki lub 4 małe
1 cebula czerwona
1/4 pora
1/4 papryki czerwonej
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki ostrego sosu Ajvar
po 30 g mięsa wołowego pieczeniowego na jedną porcję / PAMIĘTAJCIE , ŻE W DIECIE 1200 KALORII JEDNĄ PORCJĘ KOLACYJNĄ PRZYGOTOWUJE SIĘ Z 30 G SUROWEGO MIĘSA LUB TAKIEJ SAMEJ ILOŚCI CHUDEJ WĘDLINY /
przyprawy : sól , pieprz , czerwona papryka / lubię gdy taki farsz jest pikantny /
WYKONANIE :

Cukinie obieramy ... przekrawamy wzdłuż ... łyżeczka wydrążamy część nasienną ... warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu ... obsypujemy je przyprawami : solą ziołowa , papryką czerwoną ostrą , pieprzem , natką pietruszki ...
Tak przygotowaną cukinię wkładamy do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 minut ... po tym czasie cukinie napełniamy farszem warzywno-mięsnym i zapiekamy przez kilka minut ...

Farsz : warzywa kroimy w kostkę ... rozgrzewamy patelnie nalewamy 3 łyżeczki oleju ... warzywa dusimy przez kilka minut stale mieszając / mają pozostać półtwarde / ... dodajemy przyprawy ... warzywa zsuwamy na jedna połowę patelni , a na drugiej podsmażamy mielone pieczeniowe mięso wołowe licząc po 30 g na jedną porcję... stale mieszamy ... gdy mięso "zbieleje" - dodajemy sos Ajvar ... możemy już napełniać podpieczone cukinie ...
/ pamietajcie , że farsz możecie komponować z innych warzyw - stosownie do Waszych upodobań smakowych i pory roku /
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation