Kuchnia

Przepisy

Składniki:

2 średniej wielkości piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
1 strąk czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
puszka ananasa (może być rozdrobniony)
mała puszka koncentratu pomidorowego
mały słoik marynowanych kolb kukurydzy
1 łyżka oleju
1 łyżeczka sambal oelek (można dać 1 ostrą papryczkę wraz z pestkami, lub pominąć)
1 łyżka octu (dałam ryżowy)
ciemny sos sojowy (około 1/2 szkalnki)
sól, pieprz do smaku
łyżeczka ciemnego cukru

Wykonanie

Kurczaka pokroić w cienkie paski, posolić, posypać pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w pióra cebulę i plasterki czosnku.

Paprykę obrać ze skórki, pokroić w romby - dodać do mięsa.

Ananasa odsączyć (zachowując 3/4 szklanki soku). Kolby kukurydzy pokroić na 3 części - każdą, dodać wraz z ananasem do sosu. Smażyć, aż warzywa zmiękną.

Dodać sambal oelek, sos sojowy, ocet cukier i koncentrat pomidorowy oraz sok ananasowy. Gotować aż sos odparuje i nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawić. Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation