TORT BANOFFEE | idealneciasta.com
Puszysty biszkopt, słodki kajmak, banany i bita śmietana złożyły się w delikatny i bardzo smaczny torcik. Mimo tego, że ciasto jest słodkie (ale nie za słodkie ☺), ciężko jest się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek. Nam bardzo smakowało i, co zaskakujące, bardziej dorosłym niż dzieciom ☺
TORT BANOFFEE
Składniki:
Biszkopt
5 jajek (w temp. pokojowej)
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem
750 g śmietany 36%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
Dodatkowo
5 bananów
sok wyciśnięty z jednej cytryny
500 g kajmaku
½ szklanki gorzkiej, mocnej herbaty (wystudzonej)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i ubijać aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wmiksować kolejno żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, a następnie delikatnie, przy użyciu szpatułki, wmieszać do piany. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie natłuszczać). Do tak przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i wyrównać jego wierzch. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 min – należy piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i uderzyć tortownicą o blat kuchenny.
Ciasto odstawić do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt obkroić nożem od tortownicy i wyjąć z blachy, następnie zdjąć papier do pieczenia ze spodu. Film jak zrobić biszkopt znajdziecie tutaj:
http://przepisyjoli.com/2014/02/jak-upiec-pyszny-biszkopt-porada-joli/ .
Biszkopt przekroić na trzy blaty.
Schłodzoną śmietanę wlać do miski i ubijać mikserem na niskich obrotach przez kilka minut, następnie dodać mascarpone i cukier puder i ubijać, zwiększając stopniowo częstotliwość obrotów, aż do ubicia sztywnego kremu.
Jeden blat biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć go herbatą i rozsmarować na nim 1/3 kajmaku.
Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Plasterki bananów ułożyć na kajmaku, na banany wyłożyć 1/3 ubitej śmietany.
Na śmietanie położyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć go herbatą, rozsmarować 1/3 kajmaku, ułożyć pokrojone w plasterki banany i równo rozprowadzić 1/3 śmietany.
Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, który również lekko nasączyć herbatą. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą ubitą śmietaną.
Na wierzchu tortu ułożyć plasterki bananów. Pozostały kajmak przełożyć do szprycy lub woreczka i wycisnąć na bananach spiralę.
Tort schłodzić przez około 2 godziny i podawać.