Kuchnia

kwestia smaku:

3szt:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
15g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
+roztrzepane jajko do posmarowania

*Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.
Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli. Wymieszać, wyrobić około 5-7 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
*Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 3mm. Na połowie każdego ułożyć nadzienie, złożyć i mocno docisnąć brzegi formując pieróg. Posmarować jajkiem, posypać ziołami.

Rozgrzać piekarnik wraz z blachą na której będą pieczone calzone. Wyłożyć calzone na blachę. Piec około 20 minut w temp. 200oC. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation