Kuchnia

przepisy

Paróweczki w naleśnikach zapiekane - Kuchnia - WP.PL

Składniki
6 cienkich parówek
6 plastrów szynki
bułka tarta
kawałek zmrożonego masła
6 naleśników:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajo
1 łyżka oleju
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
sos pomidorowy na bazie beszamelu:
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
1-1,5 szklanki mleka ( lub mleka ze śmietaną )
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1-2 łyżki startego sera
1 żółtko
1 łyżeczka ostrego ketchupu
biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
sok z cytryny
1 nieduża cebula
KALKULATOR MIAR I WAG



Przygotowanie
1). Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny ). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
2).Każdą paróweczkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik ( usmażoną stroną na zewnątrz ).
3). Wykonujemy sos beszamelowy do zapiekanek zagęszczony żółtkiem i serem ( patrz: "sos beszamelowy-przepis ilustrowany").
Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania ale pozostanie soczysta.
4). Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
5). Zapiekamy w piekarniku aż bułka tarta zbrązowieje ( przez 25-30 minut przy temp. 180-200°C.- zależne od piekarnika i wielkości naczynia w którym zapiekamy ).
6). Serwujemy ze świeżymi jarzynami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation